Post image for Jabba the Hutt’s favourite food from planet Earth

Jabba the Hutt’s favourite food from planet Earth

by Gogo on July 14, 2010

in Restaurants

The most famous gourmand in the whole Universe was without any doubt Jabba The Hutt. Until one day antipathetic princess Leia decided to choke him with the chain. His passion for good food was so immense that every respectable foodie should be deeply touched by the sad fact he’s no more with us. To give honor to him you should eat some food he really liked. Jabba thought the food from planet Earth really sucks, apart tiny slimy animals that live in deep waters of northeastern Atlantic. Their name is perceves (lat. Pollicipes pollicipes) and these animals are considered a supreme delicacy in Spain and Portugal. I had luck to try it at restaurant Marisqueira Rui in Silves during my last trip to Algarve in Portugal. Enjoy the photos since the rest of the text is in Croatian. It’s +35ºC in my room and I am just too lazy to translate the whole text in English.

Najveći proždrljivac u Svemiru bio je bez svake sumnje Jabba the Hutt. Sve dok jednog dana antipatična princeza Leia nije odlučila hladnokrvno ga zagušiti debelim lancem. Njegova strast za dobrom hranom bila je toliko velika da svakog ozbiljnog gurmana mora duboko dirnuti da Jabba više nije među nama. Odajte mu počast tako da probate hranu koju je on volio. Hranu sa planete Zemlje smatrao je odvratnom, osim jedne male ljigave životinjice koja živi u dubinama sjeveroistočnog Atlantika.

Životinjica se zove perceves (lat. Pollicipes pollicipes) a osim Jabbe jako ih vole i Španjolci i Portugalci tako da postiže vrtoglave cijene od preko 40 eura/kg. Gurwoman (koja je kao i ja nedavno posjetila Portugal ali sjeverni dio dok ja južni, Algarve) ih je vrlo slikovito opisala kao “stara kandža otpala s neke morske nemani”. Kad vam dođe tanjur izgledaju prestrašno, doslovce kao životinja s druge planete i postane vam jasno zašto ih Jabba obožava. Da nisam rođen na moru nikad se ne bih usudio ni taknuti ih.

Donesu vam ih na stol jednostavno skuhane na lešo, i tad vas obaspe miris mora pa si počnete misliti – možda to nije tako loše? Moji suputnici me gledaju sa zgražavanjem! Ne mogu vjerovati da sam ih doveo u ovu selendru Silves, pitoreskno mjesto u unutrašnjosti Algravea daleko od prenaporne turističke vreve na obalama Atlantika, samo da bi probali ova mala čudovišta. Objašnjavam im uljudno da sam čuo da je Marisqueira Rui najbolji riblji restoran u Algarveu s desetljetnom tradicijom, i neka se strpe jer da ćemo poslije naručiti nešto iz mora na što su navikli – rižot frutti di mare, ribu na žaru…

Uzimate jednog u ruke i što sad? Prvo im treba odstraniti bijelu kamenu kandžu.

U unutrašnjosti crvića otkrivate meso koje je pri rubovima bijelo a u unutrašnjosti crveno kao pedoć. Pomažući se zubima istisnete to meso u usta. Konzistencija mu je kao od kraka od lignje, a okus i miris kao kod školjaka, meni najbliže našim mušulama ili kunjkama, samo što je okus još blaži i meso je laganije. Nevjerojatan osjećaj, kao da vam je uspjelo zagristi more.

Prije percevesa kao couvert smo dobili kozice na lešo sa majonezom od češnjaka. Majoneza je savršeno pasala jer je imala puno limuna unutra.

Poslije smo naručili rižot sa plodovima mora koji je bio prepun svega, posebice rakova i ja, kao gurman vrlo otvorenih pogleda, naravno da sam uživao u ovom jelu pripremljenom na posve drugačiji način od našeg jadranskog. Pripremaju ga u glinenom loncu kojeg vam donesu na stol dok se još puši.

Ali avaj po moje suputnike! Portugalci u rižot stavljaju korijander umjesto peršina, a oni ga ne mogu podnijeti jer ih njegov miris podsjeća kao da je netko smrvio one gadne zelene bube smrdljivice unutra. Opet su skoro ostali gladni i bilo mi je tužno vidjeti ih kako prebiru po tanjuru pokušavajući odstraniti mrsku im biljku. A ja se na kraju osjećao kriv zbog mojeg gurmanskog terora nad njima. Ja otišao iz restorana prezadovoljan a oni mrklog pogleda i praznih želuca da su me htjeli linčovati.

Marisqueira Rui
Rua do Comendador 27
Silves
Portugal
Tel: +351 282 442 682


View Larger Map

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 1 comment… read it below or add one }

enogastromama July 16, 2010 at 07:03

Ma ke manjada,:) I ja bih probala ovo što Jabba, ti i Gurwoman jedete,:)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: