Post image for 2009 Degrassi “Bomarchese Malvazija” Istrian Malvasia: Finally an Istrian Malvasia with moderate alcohol

2009 Degrassi “Bomarchese Malvazija” Istrian Malvasia: Finally an Istrian Malvasia with moderate alcohol

by Gogo on January 13, 2011

in All wines,EatIstria Vino

Only 12.5 % vol!

Taman kad sam mislio odustati od mainstream istarskih malvazija jer zadnjih godina svi istarski vinari kao da se natječu tko će je napraviti što alkoholnijom i s jačim mirisom (ah ta utrka sa selekcioniranim kvascima!), došla mi je pod ruke ova elegantno nenametljiva Degrassijeva malvazija. Neću vas daviti sa tehnikalijama degustacije jer svi vi znate što možete očekivati od istarske malvazije.

Kad je pomirišeš ne saturira ti odmah sve tvoje nosne pupile jakim voćnim mirisima i tipičnim mirisom na bagremov cvijet. Ne, mirisi su blaži, ne igraju na prvu loptu, kompleksniji su i treba nešto umijeća da ih prepoznaš – zelena jabuka, agrumi i nešto zelene trave i bijelog cvijeća. Fino, nenametljivo, s daškom misterije.

2009 Degrassi "Malvazija Bomarchese" Malvasia

U ustima divota, ravnoteža savršena, sočne kiseline, okusi prate mirise, mineralnost je tu, ali ono meni najvažnije i što me oduševilo je da se osjeti da vino nije prejako. Napokon! Mrzim neuravnoteženi alkohol u vinima samo da bi se tobože postiglo jače tijelo. A ovdje štofa ne fali, toliko ima minucioznih detalja da se otkrije da vas neće na brzinu štufati je piti. Bomarchese malvaziju možete bez problema piti samo za sebe kao aperitiv, vesela je i prpošna, mladenačkog duha.

Degrassi je pravi majstor, svaka mu čast. Ili to moram zahvaliti brežuljcima podno Buja s bijelom zemljom s koje dolazi ova malvazija? Moram do njega u degustaciju jer vidim na njegovom webu da ima toliko neuobičajenih sorti za ove naše krajeve – bijeli sauvignon, petit verdot, viognier i pinot noir (zar nije pretoplo u Istri za njega?). Osim toga, jedan je od rijetkih koji radi bijele i crne cuvée. Posebno mi je zanimljiv crni cuvée c. sauvignona, c. franca i merlota a sve to sa bijele zemlje. Moglo bi se kod njega puno o terroiru naučiti.

83-87 pts
retail price: 75 kn (10 euro)

Degrassi d.o.o.
Bašanija bb
52475 Savudrija

phone: +385 52 759 250
email: vino@degrassi.hr
web: www.degrassi.hr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 1 comment… read it below or add one }

doris January 14, 2011 at 09:58

magnifica…..

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: