Post image for Kuskuse moj neslijepljeni – VIDEO

Kuskuse moj neslijepljeni – VIDEO

by Gogo on April 14, 2011

in Carbs,EatIstria Recipes

Danas je 31.12.2010. Večeras smo naručili svečanu novogodišnju večeru kod naših domaćica u ryadu u kojem smo odsjeli (Ryad Lilla, preporučam). Po cijelom Marrakeshu je ili sve već bilo rezervirano ili su cijene bile paprene. Do mene dopire primamljiv miris domaće kužine i meni sine ideja! Moram naučiti kako se pravilno kuha kuskus. Ili sad ili nikad. Jer ako pratite uputstva sa kutije kuskusa najčešće ćete dobiti kašu koja je više pogodna za lijepljenje tapeta nego konzumaciju.

Couscous steamed three times

Odem na kat do kuhinje, zahvaljujem Švicarskoj što me naučila francuski, i pitam zbunjene kuharice: “Comment est-ce que on fait le couscous à la maniere marocaine”? Evo što sam naučio od jedne srednjovječne kuharice kojoj su samo falile borosane da bi ugođaj bio pravi domaći.

1. Na vatru stavite lonac s vodom, poklopite ga sa cjedilom za paštu a cjedilo potom pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Krpa ne smije mirisati na omekšivač zato je dobro isperite u toploj vodi. Ovdje ćemo kuhati naš kuskus na pari.

2. U široku i plitku zdjelu pospite kuskus. Natopite ga s malo hladne vode i par žlica maslinovog ulja te s rukama prožmite kuskus da se tekućine dobro upiju. Bitno je prstima razdvojiti grudice koje su se eventualno stvorile.

3. Namočeni i nauljeni kuskus stavite u cjedilo prekriveno krpom. Ne pokrivati. Čekati da para počne probijati kroz kuskus.

4. Kuskus vratiti u zdjelu iz točke 1.

5. Ponoviti točke od 1 do 4 još dva puta.

Couscous and beef tajine

Znam, nije lako, ali vjerujte vrijedi truda. Metoda je pogodna i za pripremu većih količina kuskusa, a možete ga napraviti i unaprijed i čuvati u frižideru nezačinjenjog. Garantirano se neće slijepiti. Može vam poslužiti kao prilog uz neki marokanski tajine ili kao baza za hladni i osvježavajući taboulé.

Evo i videa. Ne budite prestrogi, ovo je moj prvi video uradak sa rudimentarnom montažom. Javite ako želite još ovakvih video recepata.

Priprema kuskusa na pari from Manjada Org on Vimeo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 3 comments… read them below or add one }

Clem April 15, 2011 at 16:20

Super je video! “U kuhinji s Goranom”, to je odličan koncept! ali “product placement” za Olio manjadico nije baš diskretan 🙂
Tvoj tajine izgleda ukusno. Znam drugi način za kuhat kuskus, malo je lakši i kuskus se ne lijepi, ali nije marokanski…

Reply

Gogo April 18, 2011 at 09:39

Pa uz toliko truda koji ulažem u Manjadu i besplatno reklamiram druge valjda imam pravo malo reklamirati i svoje proizvode 🙂
Otkrij nam tajnu kako se jednostavnije radi kuskus? Ali s ovim postupkom rezultat je savršen.

Reply

Andrea May 24, 2011 at 12:07

Uvijek spremam couscous tako da ga samo pofurim vrućom vodom/temeljcem i ostavim 5 minuta pokriveno da nabubri. Uvijek dobijem krasan, sipki couscous u kojem se svako zrno razaznaje.
Sad, moguće je da na nekim pakiranjima nije naveden dobar omjer tekućine. Couscous ne treba više od od omjera: 100 g couscous – 100 ml vode.
Vjerujem da je i ovaj kuhan na pari izvrstan, pošto ga nisam probala ne mogu tvrditi, ali sudeći po fotki rezultat je identičan mom.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: