Post image for Sweet-and-sour on Adriatic way // Slatko-kiselo na jadranski

Sweet-and-sour on Adriatic way // Slatko-kiselo na jadranski

by Gogo on April 5, 2011

in Antipasti,EatIstria Recipes

Volim azijatske kuhinje jer se znaju igrati kontrastima a jedan od najčešćih im je kombiniranje slatkog i kiselog uz dodatak pikantnog. Ovaj jednostavni istarski tapas (prigrizak) kombinira sva ta tri okusno-taktilna doživljaja, uz dodatak još dva kontrasta, toplo-hladno i mekano-hruskavo, a sve kombinirajući tradicionalna istarska jela.

Kisela komponenta. Trebaju vam klasični sardoni ili sardele na savor, znači prethodno frigani a potom marinirani u otopini octa i bijelog vina sa dodatkom potfriganih kolutova kapule (luka). Još bolje je koristiti marinirane sardone, znači one koje su stajali 24h u otopini octa i bijelog vina. Takve marinirane sardone vrlo solidne kvalitete možete naći i u supermarketima. U svakom slučaju, riba mora biti očišćena od središnje kosti.

Slatka komponenta. Poslužit će nam šalša koja se napravila sa dosta crvene kapule (luk crvene boje) i sa zrelim, slatkim pomidorima (rajčica, paradajz). Izvan sezone možete koristiti i neke kvalitetne pelate iz konzerve. Ako šalša ispadne kisela, dodajte žličicu šečera.

Pikantna komponenta. Maslinovo ulje od istarske bjelice, najpikantnije sorte maslina u nas, dati će nam pikantnost bez upotrebe papra i papričice.

Slaganje tapasa:
Bruschette, koje se napravili tako da ste fete kruha istostirali u pećnici u grill modu, obilno politi maslinovim uljem. Šalšu zagrijati da bude mlaka, te staviti žlicu, dvije na bruschette. Dva fileta sardona ili sardela, koji su dotad stajali u frižideru, staviti na vrh šalše. Umjesto na kruhu, sve se može servirati i na tanjuru pa gosti onda točaju kako im se prohtije. Pri serviranju treba paziti da sardoni ne potonu već da “plivaju” na šalši.

Cold marinated anchovies in lukewarm šalša (tomato sauce)

Poslužiti što prije jer je cilj da riba ostane hladna, ne smije je šalša zagrijati jer će jelo izgubiti na atraktivnosti. Poslužiti sa polusuhim rizlingom ili sauvignonom, na primjer nekom buteljkom iz Štajerske Slovenije (Jeruzalem, Verus…) ili Slavonije s vrlo dobrim odnosom kvaliteta cijena. Kad u jelima imamo dosta kiselina sljubljivanje nije jednostavno, a ponekad i nemoguće, jer nam kiselo može penalizirati (ni krivo ni dužno) vino. Upravo zato treba nam polusuho vino jer će tako rezidualni šečer donekle uravnotežiti kiseline iz mariniranih sardona.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Previous post:

Next post: