Post image for [2011 Dalmacija Wine Expo, 2nd part] Moj obračun s Plavcima

[2011 Dalmacija Wine Expo, 2nd part] Moj obračun s Plavcima

by Gogo on May 20, 2011

in All wines

“…u vinskoj kaplji blista ogromna količina svemira, neba, sunca, čokota, zemlje, vinograda, pjesama pod zvijezdama, ljudskog znoja i patnje, a sve je samo jedna blistava prozirna vinska kapljica koju sigurno nitko nije izmislio napamet.” (Miroslav Krleža I, Pet stoljeća hrvatske književnosti)

Pročitajte i prvi dio: Kako sam umalo završio na Biokovu umjesto na Perfect Matchu

Krleža je sigurno volio plavce a posebice Dingač. I on je kao i to čuveno vino onomad uživalo veliko poštovanje političkog establishmenta na čijem je čelu bio bonkulović par excellence, osoba čiji vinski podrum na otoku Vangi još i danas oduzima uzdahe. Pretpostavljam da je i ta ljubav zaslužna da je još daleke 1961. godine, prvo u Hrvatskoj i Jugoslaviji, vino Dingač dobilo oznaku zaštićenog porijekla. Za to vrijeme narod je pio Ribar i čitao rotoromane ali je iskreno vjerovao da je Dingač najbolje vino a Krleža najbolji pisac na svijetu.

Plavac Mali inside

Dobri plavci su do danas ostali meni nepoznat teritorij zbog slijedećih razloga i predrasuda:
1. Vino mi je postalo više od pića tek prije pet godina
2. Prije toga probao sam samo jeftine plavce (ili prerušene vrance) od kojih mi je često bilo muka.
3. Moja prva ozbiljnija crna vina bila su iz Friulija (utjecaj Sommelierske udruge AIS Friuli Venezia Giulia). Teran, refošk, schiopettino, pignolo, merlot, c. sauvignon i c. franc… Sva umjerenih alkohola i impozantnih kiselina koje s lakoćom drže kičmu i vinima snažnog tijela. Ona su definitivno odredilo moj ukus.
4. Uvjetovan 3. točkom odbijali su me visoki postoci alkohola na buteljkama plavaca. 15,5%??? Pa tko će to piti? Mislio sam da su to teška, džemasta, slatkasta vina koja se piju na gutljaje a ne na čaše.
5. Plavci su uvijek bili najskuplja vina na policama supermarketa. Govori se i danas da ili moraš potrošiti minimum 100 kn ili ih nemoj ni kupovati.
6. Ako sam htio kupiti vino s juga sličnog stila kupio sam u Italiji puno jeftiniji primitivo. A i govorili su da je primitivo isto što i plavac.
7. Entry-level plavci solidne kvalitete koji bi koštali manje od 70tak kuna ili ne postoje ili mi nisu marketinšim akcijama dali na znanje da postoje. Takvi plavci bi trebali služiti da upoznaju kupca sa tim temperamentnim južnjakom i dali mu poticaj da potom kupi i neke high-end buteljke.

11 Plavac Mali wines from 2008 selected by Saša Špiranec
Saša Špiranec odabrao je 11 plavaca iz berbe 2008.

Kušanje 11 plavaca iz 2008. godine sa položaja iznimne kvalitete i u izboru Saše Špiranca koji je i vodio cijeli događaj najviše me privukao da dođem u Makarsku na Dalmacija Wine Expo. Bila je to idealna prilika za moj obračun s njima. Da konačno vidim drže li moje predrasude vodu.

Krenuli smo lagano i lako razumljivo.

1. Vuina Plavac mali barrique, Kaštela
U nosu slatko voće, prvo svježe trešnje onda suhe plave šljive pa zagasiti tonovi rogača i čak zrele rajčice. U ustima živahnih kiselina pa me podsjetio na Crljanak od Zlatana Plenkovića, srednjeg tijela i mekanih tanina. Vino koje će tržište, posebice ono internacionalno voljeti. Ovo je kulturni dalmatinac otvorenih pogleda ali ne zaboravlja na tradiciju. Vrlo prilagodljivo najrazličitijoj hrani, od plave ribe, preko brodeta na crveno do telećih pečenja.

2. Grgić Plavac mali
Nos je intenzivan i voće je zrelije, isprva izbija džem od šljiva ali bez negativnih (ukuhanih) konotacija. Potom se probijaju humus i sottobosco, zajedno sa neobičnim mirisom na morske alge tako da kompleksnosti i intrigantnosti ne manjka. Snažnog je okusa kao liker, snažne kiseline čine da visoki ekstrakt ne padne preteško. Toplo je i jakog tijela, zrnate strukture i baršunast. Poslije izlase na vidjelo eterične note, boje i lakovi, mokra zemlja i dim. Uz šugo od zeca ili divlje svinje sa njokima. Za moj ukus prekomplicirano.

Darko Baretić was excited about 2008 vintage of Plavac Mali
Darko Baretić o iznimnim plavcima iz 2008

3. Dingač Kiridžija
Svi sudionici složili su se da je ovo vino esencija terroira Dingača, rustikalne ljepote. Suhe smokve, rogač i bademi u nosu podsjetili su me na jedan tradicionalni kolač iz portugalskog Algarvea čiji recept još uvijek tražim. Ovako miriše Dalmacija. Tanini su tvrdi, hrapavost u ustima meni nije bila mrska jer je okus, koji ponavlja doživljeno u nosu, je fantastičan. Mineralnost u kombinaciji sa laganom gorčinom osvježava sam kraj. Laganije je od prva dva, ali iskrenije i jednostavnije. Prelijepa djeva sa sela koja nema potrebe prilagođavati se bijelosvjetskim užancama.

4. Carić Plovac ploški, Ivan Dolac
Ovdje pak nos skreće prema laganijim cvjetnim aromama, suho aromatično bilje, nešto kože (bretta) koji ne smeta. U ustima isprva tvrdi tanini a onda te iznenadi voćnost, suhe šljive i džem od borovnica.

5. Zlatan plavac Grand Cru, Hvar
Nos otkriva iznimnu voćnost, zrelo ali ne prezrelo i ukuhano crveno voće, cigare, cimet i kardamom. Taman kad si mislio odmaknuti nos od čaše na vidjelo izlazi mediteranska makija i izaziva želju za daljnjim otkrivanjem. Zove na avanturu. Idem ga napokon probati. U ustima jaki okusi, tanini su još pomalo divlji, toplo, savršeno uravnoteženo živahnim kiselinama koje kontrastiraju visok ekstrakt i čine ga pitkim. Okusi traju u ustima minutama a zavodljiva mineralnost čini zatvaranje vrlo elegantnim. Moderan i internacionalan mladić, superstar kao Robbie Williams, ne želi riskirati nego se želi svidjeti cijelom svijetu. Saša kaže da će tek za koju godinu dvije biti ono pravo.

Tasting 11 Plavac Mali wines from 2008 selected by Saša Špiranec

Obožavam ovakva kušanja vina gdje na miru možeš sjesti, mirisati i lizati božanske nektare bez žurbe i stresa, pomalo i s guštom uspoređujući jednu čašu s drugom. Posebno mi se svidjelo kad su se ljudi opustili i počeli bez ustezanja govoriti što im vino priča, kad je krenuo brainstorming i potekla pozitivna energija između sudionika ovog kušanja. Da smo manje koristili pljuvačnice, bilo bi još veselije 🙂

6. Mare Postup
Jedan šnjof i odmah… Šok! Mirisi prijašnjih vina bili su iz standardnog repertoara crnih vina ali u ovom postupu prvo što sam osjetio bio je intenzivan miris kamenica, morskih algi, joda, minerala… Došla mi je suza radosnica na oči kao kad prvi put čuješ neki bend koji daje sve od sebe na sceni i uspije te osvojiti s prvom stvari. Što je ovo? Nema standardnog crvenog voće nego štrudle od jabuka sa cimetom (!), pa karamel i gusti riblji brodet na crveno. Koji neobični a opet skladni mirisi! U ustima dolazi do izražaja voćnost koja te iznenadi, ima nešto ostatka šečera ali ga gorčina i kiseline uspješno ukrote tako da mi ne smeta. Zbog tako morskog mirisa ovaj postup ne vidim uz meso nego uz masniju ribu, tunu na žaru, hobotnicu ispod peke i sa brodetima prepunim ribe na crveno (bouillabaisse). Ovo je bilo uzbudljivo vino. Ufff…

7. Korta Katarina Dingač
Nakon neotesanog morskog vuka dolazi nam elegantan i moderni šminker. U nosu se ovaj polagano otkriva sa elegantnom voćnošću na maline i trešnje sa zagasitim tonovima grafita i humusa u pozadini. Vrlo ekstraktno, lijepe kiseline, tvrdih tanina ali već je spremno.

8. Madirazza Dingač
Nastavlja u sličnom svježe voćnom stilu sa impozantnim tijelom.

9. St. Hills Dingač
U nosu opet svježe trešnje i šljive, voće je još živo, potom naviru crne masline i koža. Posebno me se dojmila blaga zelena travnatost koja izbija nakon nekog vremena. Mekano i zaokruženo ali nema traga džemastosti i težine u ustima unatoč visokom ekstraktu. Zbog lijepih kiselina u ustima pitko sa prekrasnom voćnošću. Modernog stila i kozmopolitskim pogledom na svijet ali ne nastoji se svidjeti svakome, ima nešto od dalmatinskog inata. Dingač sa svježinom proljeća.

10. Bura Dingač
U nosu opet kamenice i more ali puno diskretnije, ovdje je jači džem od šljiva i u nosu i u ustima. Za moj ukus previše mekan vjerojatno zbog ostatka neprovrelog šečera i visokog alkohola. Snažnog i punog okusa, kao da ti kaže: “Ili ti se sviđam ili me mrziš”. Nije moj stil vina ali poštujem beskrupolozni stav. Bura iz 2004 koju smo probali dan poslije neusporedivo me se više dojmila.

11. Tomić Plavac mali, Ivan Dolac, Hvar
U nosu suho mediteransko bilje, pa onda potpuno neočekivani miris na suhi bakalar (!) koji koegzistira sa klasikom od svježeg crvenog voća. U ustima zagoreni tost i dim na početku, a potom iznimno sočnoj slatkastoj voćnosti suprotstavlja se gorka karamela. Duhovito i moderno vino, svojom zaigranošću ne može te ne zavesti.

Ukupni dojam nekoga tko nikad nije pio plavce a pomalo je wine geek? Svi su bili zaista izvrsna vina, bilo je tu tradicionalista i modernista, ali svako mi je uspjelo dati do znanja da dolaze iz temperamentne Dalmacije gdje se ne štedi na emocijama. Najzanimljivije mi je bilo možda po prvi put osjetiti okus terrroira u čaši, na primjer razliku između Dingača, Postupa i južnih padina Hvara. Iako su postoci alkohola nerijetko prelazili 15% a ekstrakta bilo na bacanje to mi nije pokvarilo pitkost vina kao kod mnogih vina s talijanskog juga sličnog stila (Primitivo, Negroamaro, Aglianico del Vulture). Jer voće je bilo svježe a ne ukuhano i prezrelo, kiselina je začudo bilo dovoljno za dobru ravnotežu a minerali nevjerojatni čak i u nosu kao kod Postupa Mare. Padaju moje predrasude pod 4. i 6.

Ovi plavci imaju jako tijelo, kompleksnost mirisa i okusa, autentičnost, živahnost i jaku ekstraktnost, dugu trajnost, sve karakteristike koje ga u teoriji čini vinom kojeg će obožavati anglosaksonsci. Prepreka za proboj na to tržište mogu biti jaki tanini, koji na sreću nisu zeleni i gorki, koje u pravilu široka publika ne voli. Taktilni osjećaj u ustima podsjeća me na Sagrantino di Montefalco iz Umbrije, iznimno tanično vino koje obožavam baš zbog neobičnog ali ugodnog osjećaja kad ti usnu šupljinu pretvori u brusni papir.

Moj strogo osobni odabir su Kiridžija zbog svoje tradicije i neposrednosti te Tomić sa svojom duhovitošću i modernizmom.

Napisao sam sve ovo a da nisam imao pojma o cijenama pojedinih vina. Nakon malo traženja po katalogu Vrutka eto cijena:
1. Vuina Plavac mali barrique, 69.98 kn
2. Grgić Plavac mali 215.75 kn
3. Kiridžija 179.98 kn
4. Carić Plovac ploški 99.98 kn
5. Zlatan Plavac Grand Cru 199.98 kn
6. Mare Postup, oko 150 kn direktno kod vinara
7. Korta Katarina 224.98 kn
8. Madirazza 99.98 kn
9. Dingač St. Hills 339.98 kn
10. Bura, oko 150 kn direktno kod vinara
11. Tomić Plavac mali barrique 179.98 kn
(Cijene treba uzeti s rezervom jer nisam uvijek našao berbu 2008 a za Buru i Postup dobio sam informacije od prijatelja. Molim da me obavijestite ako je neka cijena kriva)

Eto čak i cijenom Kiridžija i Tomić potpuno su izjednačeni. Prvom prilikom kupujem obje buteljke 🙂 Pada i moja predrasuda pod 7. točkom. Postoji entry-level plavac ispod 70 kuna i zove se Vuina Plavac Mali barrique.

Hvala Šaši na jednoj od najuzbudljivijih degustacija na kojima sam ikad bio! Hvala svim vinarima na emocijama koje su mi uspjeli prenijeti svojim vinima!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 8 comments… read them below or add one }

ribafish May 20, 2011 at 11:23

manjada, brate, ovo je najerotičniji pristup vinima u povijesti! ti si moj idol!

Reply

Gogo May 20, 2011 at 12:55

Hvala 🙂 Bilo me strah da sam udavio ljude mojim degustacijskim bilješkama. Lako je pisati o vinima kad su tako dobra a neka i totalno opaljena.

Reply

Luka May 21, 2011 at 22:30

Odličan i slasan post, a baš danas sam probao Buru 2008. I meni je malo preslatka, nema mi neke divljine, polusuho piše na boci. Inače cijena Bure franco cantina je 150 kn, a Mare 160 kn. Mare me još gleda iz regala, a baš si me sad zainteresirao sa svojom bilješkom.

Reply

Gogo May 22, 2011 at 23:19

Hvala na cijenama, korigirati cu ih u postu. 150 i 160 kn nije puno za vina takve velicine. Ako uzmognes probaj Mare postup s ostrigama pa javi utiske. To mene zivo zanima kako bi pasalo. Ako ne sa nekim ribljim brodetom 🙂

Reply

dalmacija moja inspiracija May 22, 2011 at 19:25

početak interesantnog putovanja…bravo..

Reply

Luka May 23, 2011 at 21:47

E, dobra ideja za postup Mare, baš ću te poslušati. A cijene su ok ako naručuješ iz vinarije, vjerojatno rijetke vinoteke koje držu Buru opale još duplo za svoju maržu na račun kao teške nabavljivosti, ”kultnosti” vina itd.. 300 kn je ipak too much u svakom pogledu.

Reply

Luka August 29, 2011 at 18:07

Evo probao sam postup Mare, ipak nisam sa kamenicama nego sa škampima 🙂 A što da kažem, jako vino, dobro vino,ima šušta, ali sve u svemu nekako mi je naporno nakon svega, nije da nismo guštali nas 4, ali ipak za moj ukus previše svega..Bura mi je bila bolja.

Reply

Gogo August 30, 2011 at 09:38

Baš sam pričao sa ljudima o doživljaju Bure i ja sam rekao da mi nije po guštu jer da ima neprovrelog šečera. Ali onda je rasprava otišla u smjeru da treba to poštovati jer je to jedno od rijetkih masivnih crnih vina na svijetu koje si može dopustiti da bude slatkasto i da mu to samo daje na autentičnosti. Takva je bila berba i što se tu može. Puno gore bi bilo da su enološkim specijalnim efektima taj šečer htjeli eliminirati i napraviti suho Napa style crno vino.
Ipak, meni je postup Mare iz 2008 draži.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: