Post image for 2008 Cossetto Mozaik. “Žensko” crno vino?

2008 Cossetto Mozaik. “Žensko” crno vino?

by Gogo on July 13, 2011

in All wines,EatIstria Vino

2008 Cossetto "Mozaik" - Borgonja, Teran, Cab. Sauvignon
Postoji li “žensko” vino? U smislu da će ga žene piti rađe od muškaraca jer njegov miris i okus, sam stil vina, imaju neki tipičan ženski touch. Recimo, nježno i zavodljivo su atributi koji mi prvi padaju na pamet.

Znam, dovodim se u opasnost da me napadnu teoretičari/ke feminizma i rodnih studija jer kako sad definirati koji su to atributi tipično ženski. Ja ću se ovdje ograničiti na stereotipne razlike između muškog i ženskog svijeta, i nadam se da mi neće ča zamirit. Jer ovo je ipak samo lagani ljetni tekst o jednom vinu koje mi ne izlazi iz glave.

Ženska tinejdžerska soba izgleda drugačije od one muške. Ženska tinejdžerska soba je uredno posložena ali ne vojnički preuredna, osjeća se lepršavost u zraku, dominiraju pastelne boje, ne nužno roza ili lila. Ženska moda je više dekorativna, neopterećena i ne robuje toliko funkciji i minimalizmu kao muška. Žene lako koriste multitasking dok muškarci preferiraju linearno izvršavanje procesa. Žene više koriste desnu, sintetičku stranu mozga dok muškarci više onu lijevu, analitičku.

Nešto od te lepršavosti, neopterećenosti i sintetičkog pristupa susreo sam u crnom vinu 2008 Cossetto Mozaik, neobična kupaža Cabernet Sauvignona, Borgonje i Merlota. Kad sam ga prvi put probao na prvi nos me odbilo. Iznimno jake cvjetne noste, gotovo umjetne arome parfema neke sponzoruše. Karanfil, ljubičice, iris, ciklame, čak Martini, malo višnje… Moje je frendice baš taj miris osvojio na prvu loptu, prije nego su ga probale. Doduše, ima izuzetaka, moja cimerica koja ima tipično ženski ukus u vinima (opet ja s tim tipičnim, bit će sranja u komentarima) jer voli tramince, moscato d’asti a od crnih voćnu barberu, nije mogla podnijeti Mozaik.

Taste of Croatia team with Iva Rudolf and Melinda Cossetto
Melinda Cossetto (desno) na promociji Taste of Croatia weba i aplikacije

U ustima činilo mi se tanko, srednjeg tijela koji je preslabo u usporedbi sa tako snažnom aromatikom. Ima mekane tanine, kiseline ne strše i ostavlja ugodan, jedva primjetan gorak okus u ustima. Cure su govorile da im se sviđa to vino jer je jako pitko što im kod crnih najčešće nije slučaj. To prvo kušanje prije par mjeseci nije mi ostavilo osobito dobar dojam jer su mi ti mirisi bili prenapadni i kičasti kao roza spomenari mojih šulkolegica sa naljepnicama na Simon Le Bona i Jasona Donovana.

Onda sam čuo od Judith Burns iz Pacta Connect, uvoznici istarskih vina u Velikoj Britaniji, da je Mozaik hit na engleskom tržištu i pitao se zašto? Kosilo se to sa mojim uvjerenjima da je harmonija između mirisa i okusa iznimno bitna. Ali harmonija je jedna vrlo subjektivna stvar, kao i ravnoteža između tvrdih i mekih komponenti u vinu, zar ne?

Onda sam to isto vino probao zajedno sa Vinopijom zadnji petak, na svečanoj promociji weba i Android aplikacije prvog nezavisnog digitalnog vodiča kroz enogastronomiju Hrvatske pod nazivom Taste of Croatia. Projekt je to u kojem sudjelujem svim srcem i koji je zaslužan da zadnjih mjeseci tako malo pišem ovdje na Manjadi.

Vinopija on Taste of Croatia web/app promotion
Vinopija uhvaćen in flagranti sa rozeom u čaši

Miris više nije bio tako napadan, bio je manje intenzivan ali puno kompleksniji i elegantniji, dobio je na senzualnosti i profinjenoj zavodljivosti. Kao kad neka tinejdžerica odraste pa prestane maštati o Cavallijevoj haljini, i krene nositi elegantne, samosvjesne stvari u stilu Max Mare ☺ (izgleda da je problem prije bio u drvu koji se u samo par mjeseci uspio uklopiti, iako je i dalje miris bio dominantniji od okusa). Samosvjesno je to vino kojeg treba gledati u cjelini a ne ga kao mi analitički nastrojeni muškarci razdvajati na građevne jedinice.

Vinopija je rekao da je to možda najosobnije crno vino koje smo imali priliku probati te lude večeri kad je svaki uzvanik u prosjeku slistio jednu buteljku. I da ga živo zanima što bi na njega rekao Buonsangue, vrhovni autoritet u našem malom vinsko blogerskom kružoku kojeg čine isključivo muškarci.

Brodet s folpima na crveno
Brodet s folpima na crveno

Izvrsno će prijati sad po ljeti lagano ohlađeno na 13-15 C kao aperitiv a njegove cvjetne note odlično će pasati uz razne aromatične brodete od riba, najbolje ugora, folpi ili sipa, kao i uz sardele na gradelama, uz palamidu kako je sprema David iz Bateline i ostalu plavu ribu.

PS: Post posvećen Morani, Ladi i Marineli, ženama s kojima svakodnevno “muški” radim na projektu Taste of Croatia. Cure i jedna mama bez kojih ne bi skupio hrabrosti krenuti u jedan tako ambiciozni projekt, možda najveću avanturu mog života. Još kad bi malo manje koristile te svoje multitasking mogućnosti. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 2 comments… read them below or add one }

vinopija July 26, 2011 at 12:15

Upravo sam si kupio Mozaik tako da ću provjeriti tu osobnost pod punom koncentracijom, odnosno opuštanjem. Inače, korigirao si se… prvotno si ga okarakterizirao kao “gay wine” 😉 Bit će da si previše pod dojmom Plavaca u zadnje vrijeme 🙂

Reply

lada.ra (@ladara) August 24, 2011 at 15:38

aiii uopće nisam vidjela ovaj post, al sad nešto tražim mozaik pa naletila…pa hvala ti dragi gogo što si nam posvetio ovako zgodan post o jednom divnom vinu. sjećam ga se u magli s tog petka, i rado bih ga probala ponovo, u manje turbulentnim okolnostima. evo vinopija, moš me pozvati na čašu..razgovora… mozaika… 😉

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: