Post image for Manjada se pohrvatila

Manjada se pohrvatila

by Gogo on September 1, 2011

in Uncategorized

Početak rujna najbolje je vrijeme za okretanje nove stranice. Od danas 1. rujna 2011. mijenjam koncept Manjade, bloga kojeg sam već dvije i pol godine pisao uglavnom na engleskom s ciljem da uputim uglavnom strance na dobru manjadu u Istri.

Završava sezona godišnjih odmora kada sam (iskreno se nadam i vi također) napokon uspio uhvatiti vremena da dobro jedem i pijem, da se družim s dragim ljudima, nafeštam, naspavam, odem na more od jutra do mraka i jedem paštetu na kruhu sa hladnim pomidorom u hladovini borova.

ToC na okupu

No, meni možda najvažnije je što ljeti uspijevam doći u stanje potpunog Nerada, u opojnu nirvanu koju Talijani zgodno nazivaju dolce far niente, kada doživim osjećaj potpune slobode jer se ništa ne mora napraviti ako ti se taj čas ne da. Moj mozak gušta kad ga pustiš na paše a to vidim jer odjednom počne brijati sto na sat, rezimirati proteklo razdoblje i izmišljati razne uzbudljive i nadahnujuće planove za budućnost.

Posebno je moj mozak mislio i mislio kako nastaviti pisati Manjadu sada kada, uz gurwoman, gastroladu i enogastromamu, pišem i uređujem Taste of Croatia (ToC) koji je također enogastronomski vodič na engleskom ali obuhvaća cijelu zemlju. Dosadno je pisati slične tekstove na dva mjesta, a i ne želim sam sebi stvarati konkurenciju. Zato sam odlučio okrenuti koncept Manjade za 180 stupnjeva.

 

Manjada će se odsad obraćati domaćim čitateljima. Stoga, pisati ću je na hrvatskom.

Preporuke restorana selim na ToC (na engleskom, dakako).

Postove od koristi i strancima ću prevesti na engleski i objaviti na ToCu. Jedna rečenica na engleskom prenijeti će strancu koji je zalutao na Manjadu bit teksta i linkati ga na tekst na ToCu.

Kratke degustacijske bilješke o vinima (ali bez navođenja ocjena) planiram i dalje pisati dvojezično, na Manjadi na hrvatskom, na ToCu na engleskom.

Bit će manje objektivnih tvrdnji, a više polemika i intimnih (pred)osjećaja, više misaonih eksperimenata ali i eksperimenata u kuhinji, bit će i političke angažiranosti i aktivizma, pisat ću o konceptu sretnog nazadovanja (décroissance, decrescita felice, degrowth) ali opet će se sve vrtiti oko dobre hrane i dobroga vina. Napose ću se boriti protiv navale dosadnih PR i marketinških tekstova koji doslovno zagađuju internet.

Da Manjada ne izgubi svoj kozmopolitski duh pobrinut će se misteriozna gospođa oštrog pera Siora Mafalda koja će svoje urnebesne tekstove pisati na istrovenetskom dijalektu dok će Clém, Normandijka sa zagrebačkom adresom, i dalje se javljati sa svojim jednostavnim receptima sa francuskim štihom.

To je to. Do skorog čitanja, nadam se da ću već sutra imati ča za ponudit.

Vaš Manjada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 1 comment… read it below or add one }

Da mi je nesto slatko... September 8, 2011 at 21:05

Svidja mi se novi koncept, samo naprijed 🙂

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: