Post image for Tinto de verano iliti vinski radler

Tinto de verano iliti vinski radler

by Gogo on September 1, 2011

in Tasty adventures

Prolazi još jedno ljeto kojeg je sigurno obilježio veliki bum svakojakih radlera na hrvatskom tržištu. Mene nisu oduševili. Ali zato sam ovo ljeto u Andaluziji vrlo rado gasio žeđ i temperature od preko 40 C sa Tinto de Verano.

Tinto de verano na plaži

Prolazi još jedno ljeto kojeg je sigurno obilježio veliki bum svakojakih radlera na hrvatskom tržištu. Probao sam ih nekoliko, pa i Unionov od grejpa koji sudeći po sudu kolege blogera, iskusnog pivopije, Ribafisha bi trebao biti najbolji od svih. Mene nije oduševio, preumjetni okusi a pivo se niti ne osjeti. Ako želim piti radler, onda ga sam smiješam doma koristeći domaću limunadu.

Zato sam ovo ljeto u Andaluziji vrlo rado gasio žeđ i temperature od preko 35 C sa Tinto de verano, u slobodnom prijevodu ljetno crno vino. Ne, tinto de verano nije ni sangria, a nije niti bambus koji Španjolci zovu calimocho. To vam je ništa drugo nego radler od crnog vina. Čak imaju i sličan postotak alkohola od oko 4,5%.

Tinto de verano

Možete ga napraviti sami tako da crno vino pomiješate sa nekom španjolskom gaziranom limunadom koja nije toliko slatka kao Sprite. U nedostatku njih na wikipediji preporučaju razrijediti sprite sa mineralnom vodom. Pretpostavljam da bi se dobio još bolji okus ako sami napravite limunadu sa mineralnom ili soda vodom. Isto tako u Španjolskoj postoji puno komercijalnih, već smiješanih vinskih radlera koji su jako popularni i piju se u svim, pa i onim najšminkerskijim barovima.

Znam da kod nas ima jako puno crnog vina koje stoji u podrumima i možda nikad neće biti prodano. I mi smo kao i Španjolci povijesno više vinska nego pivska zemlja. Stoga, zašto ne bi i mi imali svoj vinski radler? Dragi naši poduzetnici, ako uopće postojite u ovoj zemlji, na vama je red. Imate vremena do slijedeće sezone.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 3 comments… read them below or add one }

vinopija September 5, 2011 at 12:35

Nisam probao “vinski radler”, ali ovi pivski su sramota čovječanstva. Meni ni Bavaria nije pivo već voda s okusom pive, ali ne shvaćam zašto bi pio umjetno aromatizirani Deit s okusom pive?!? Nije li tragično da jedan vinopija mora braniti “pravu pivu”? Kao ja sam gej s roseom u ruci, a ekipa s radlerom na stolu nije 🙂 Prava piva je pod navodnicima jer se zauzimam za lagere kao najmasovnije prisutan oblik pivkana na ovim područjima, ali opet iskreniji od radlera, wtf?

Reply

Gogo September 5, 2011 at 13:25

Baš si dobro rekao, mi moramo branit dobru pivu. Čujem da neki likuju da je zbog radlera Coca Coli pala prodaja jer su preoteli tržište od pivopija nego od konzumenata bezalkoholnih pića. Al meni je draža hladna Cola nego ti njihovi radleri koji su okusom kao čarli od limuna s pivom.
Nego, baš se pitam postoji li hrvatski blog posvećen pivskom svijetu koji je gotovo tako kompliciran i fascinantan kao ovaj vinski a o kojem, priznajem, nemam blage veze. Kako je tek zanimljivo sljubljivanje pive i hrane, o čemu priznajem nemam blage veze. A tek pokret mikropivovara koji se čujem počeo širiti i kod nas.

Reply

vinopija September 9, 2011 at 09:37

Nije li Ribafish svojedobno nešto tako radio? Inače vani postoje pivski blogovi, kao što ima itekako posebnih piva skupljih ne samo od “bulk” vina već i mnogih buteljki… Nije nije moje područje interesa, ali kužim osnove 😉 Pao sam na trapistima. To je bilo to za mene i odluka da ne želim dalje istraživati pive. Još uvijek ću uz ono što zovemo roštiljom u ovim krajevima u pravilu radije konzumirati pivo negoli vino 😛 ,za žeđ…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: