Post image for A magic drugstore in Trieste // Magična drogerija u Trstu

A magic drugstore in Trieste // Magična drogerija u Trstu

by Gogo on November 15, 2011

in Tasty adventures

Morske spužve, prastari ronilački safander, četke, metle, klupko špaga… Sve to se nalazi u čudnovatom izlogu na Piazza San Giovanni u Trstu, na korak od Illyjevog kafića iza crkve San Antonio.

Shopwindow that scared meSea sponges and diving helmets

Izlog služi da privuče slučajnog prolaznika da uđe u trgovinu. Ali ovo nije izlog, ovo je, u nedostatku boljeg izraza, anti-izlog. Ovaj se nije mijenjao već desetljećima i čini se da namjerava ostati takav i ubuduće. Anti-izlog a priori nije ružan i atraktivan, dapače često zaintrigira oko prolaznika svojim neobičnim sadržajem, ali vas istovremeno uspije uvjeriti da iza njega nema ništa. Njegova je funkcija sačuvati trgovinu u samom centru grada od napasnih turista, a posebno gastro blogera i njihovih uvijek gladnih fotoaparata.

Ja sam prokljuvio njegovu prljavu igru tek prije dva tjedna a došao sam u Trst prije više od pet godina. Vidi, vidi, pokraj izloga nalaze se vrata kroz koja se ulazi u vintage drogeriju uspješno sakrivenu iza njega.

I don't like supermarkets

Unutra drvene police od poda do stropa, visoke kao dva kata neke novogradnje, prepune začina, čajeva, pomada, deterdženata, marsejskih sapuna, opskurnih sredstva za čišćenje a možda i alkemijskih preparata. Tamo visoko visi slika prosjedog gospodina s brkovima koji te prostrijeli pogledom kad uđeš.

Dućan je pun. Spokojno se čeka red kao u supermarketskim vremenima kad vas je mama slala u obližnju kvartovsku butigu po kruh, mlijeko i mortadelu a kusur se morao brojati jer su prodavačice varale svakoga a najviše djecu. Prodavačica u kasnim pedesetim s velikim entuzijazmom savjetuje mušterije kompetentnošću jednog doktora. Mislim se kako u supermarketima nema nikoga da te savjetuje, postoje samo kamere koje prate svaki tvoj korak. Ovdje se osjećaš kao među prijateljima.

A vast selection of spices and teas

Dok čekam, padne mi pogled na teglice sa začinima. Brzo, moram smisliti što da kupim da se nekako iskupim za moje bezobrazno fotkanje ove Ali Babine pećine. Na tren doživim deja vu i vratim se u souk d’épices u Marrakeshu gdje sam pronašao odličan šafran, začine za couscous kao i one za pripremanje pilećeg i goveđeg tajina. Nigdje nisam sreo tako blagoglagoljive trgovce s tako širokom općom kulturom kao u Maroku. S bradatim gospodinom na slici pričao sam o gastronomiji, povijesti i medicini dobrih 20tak minuta.

Souk d'epices

… ups, na mene je red. Kupujem deset deka zelenog kardamoma, onog još neoljuštenog čije sjeme volim grickati nakon večere da mi osvježi dah a odlično začini i toplu čokoladu u ove zimske dane. Dalje, kupujem 10 dkg zvjezdastog anisa jer je nezamjenjiv dodatak pirjanom korijenu koromača. Osim 20 dkg crnog papra za moj novi Peugeot mlinac kupio sam i 5 dkg sjemena žute gorušice koja mi treba za pripremanje raznih francuskih salatnih dressinga, kao na primjer ovaj od frendice Jelene sa Sjedi i Jedi bloga. Sve mi to prodavačica lijepo izvaže na vagi i spremi u male škartoce.

New ads in vintage style

Idem doma sav sretan da sam napokon našao začine koje toliko dugo tražim i to po cijeni par puta manjoj od one u fensi-šmensi-bio-eko-dizajnersko-začinsko-čajno-čokoladnom butiku gdje su me odrali tjedan prije.

Da!!! Skoro pa zaboravih! Upravo slažem mali webshop na Manjadi koji možda neće imati tako bogati asortiman kao ovi tršćanski i marakeshanski, ali garantiram da će u njemu biti samo najfinije stvari koje ne možete naći na svakom uglu. Kao na primjer: 🙂

Jujube and Tangerine Jams

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Previous post:

Next post: