Post image for [2nd course] Poor man’s Cristmas Eve dinner: Roux soup with poached egg

[2nd course] Poor man’s Cristmas Eve dinner: Roux soup with poached egg

by Gogo on December 20, 2011

in Carbs,EatIstria Recipes

Roux soup with poached egg

Drugi slijed naše krizne predbožićne večere biti će prežgana ili ajnpren juha, zaboravljeno i često puta prezreno jelo jer simbolizira neimaštinu koja je nekoć vladala Istrom.

Prežgana juha ima veliku obrazovnu vrijednost jer koristi Maillardovu reakciju, osnovnu kemijsku reakciju u gastronomiji, gdje dio škroba iz brašna pod utjecajem topline prelazi u molekule koje su odgovorne za posve novi spektar okusa i mirisa.

U djetinjstvu sam je ispočetka mrzio, potom zavolio i onda je nisam jeo desetljećima. Nedavno su mi iz sjećanja navrli njeni okusi i poželio sam joj odati počast, izvući je iz ropotarnice povijesti i dati joj novi sjaj. Idealno mi je sjela za drugo jelo moje krizne predbožićne večere jer sam htio jelo gdje će glavnu ulogu imati neko dobro maslinovo ulje a da to ne bude klasična bruschetta.

Znači, oplemenjujemo je dobrim maslinovim uljem ali, po želji, i istostiranim komadićima kruha – hruskavcima. Krenimo redom.

Za četiri osobe treba vam:
4 žlice suncokretovog ulja
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 žlice brašna
4 jaja
2 žlice bijelog octa
sol, papar

Opcija: aromatični krušni hruskavci

Homemade croutons // Domaći hruskavci

Obično se prežgana juha radila sa istučenim jajima koji su se dodali pri kraju kuhanja ali to nije izgledalo najljepše jer su se stvorili “konci”. Zato ćemo mi koristiti poširana jaja koje možete napraviti slijedeći ovaj recept. Za poširanje treba vam veliki lonac u kojem zagrijte vodu sa par žlica bijelog octa.

U drugi lonac staviti ulje da pokrije dno. Na ulje baciti brašno i pržiti ga na laganoj vatri neprestano miješajući sve dok smjesa ne posmeđi. Kad biste umjesto ulja koristili pročišćeni maslac dobili biste roux – zgušnjivač baznih umaka u francuskom kulinarstvu.

Dodati vodu, sol i papar i kuhati 5 minuta. Juha mora biti gusta otprilike kao krem juha od gljiva. Poslužite juhu u dubokom tanjuru i potom u sredinu pozicionirajte poširano jaje. Eventualno oko jaja možete baciti pola šake aromatičnih hruskavca.

Roux soup with poached egg

Ulijte pola žlice maslinovog ulja na površinu juhe. Ulje će se zagrijati i početi širiti svoje zavodljive arome kao da je na toploj bruschetti.

Par miligrama bijelog tartufa naibanog preko jaja pretvorila bi ovo skromno jelo u pravi gastronomski doživljaj. U tom slučaju nemojte hruskavce aromatizirati mediteranskim začinskim biljem. Ali kriza hara oko nas pa smo dužni držat se zadanih ograničenja, zar ne?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Previous post:

Next post: