Post image for [4th course] Poor man’s Cristmas Eve dinner: Breaded corned beef and mortadella with fake cheese fondue

[4th course] Poor man’s Cristmas Eve dinner: Breaded corned beef and mortadella with fake cheese fondue

by Gogo on December 23, 2011

in EatIstria Recipes,Proteins

Pohani mesni doručak sa lažnim fonduom od sira

Dok su predjela koja prethode ovom glavnom jelu nosila esencijalne, rustikalne okuse u skladu sa istarskom tradicijom za glavno jelo naše krizne predbožićne večere odabrao sam jelo s kojim mi je cilj šokirati svakog gurmanskog snoba – pohani mesni doručak! 🙂

Pohani mesni doručak sa lažnim fondueom od sira

U zadnjem broju La Cucina Italiana oduševio sam se receptom za pohane kockice mortadele koje se toča u rastopljeni sir. Kvarat filončina s 10 deka mortadele, veliki odmor, osamdesete, osnovnoškolske čajanke, Flashdance bile su asocijacije koje su mi odmah pale na pamet. Vrtile su mi se tako sjećanja iz tih stabilizacijskih, i tada kriznih vremena kada smo imali redukcije, par nepar, redove za ulje, kruh, mlijeko, šečer… I isplivao je na površinu pohani mesni doručak kojeg sam jednostavno morao probati napravit po prvi put u životu.

Osim mesnog doručka pohat ćemo i mortadelu kao u originalnom receptu.

Mortadela i mesni doručak

Sastojci za 4 osoba:

125 g mesnog doručka narezanog na fetu debelu 2 cm
125 g mortadele narezane na fetu debelu 2 cm
100 g toljenog sira, formađina (Zdenka ili slično)
80 g mlijeka
1 jaje
brašno, maslac, škalonja, prezle, ulje, sol

Odvojite bjelanjak i žutanjak.

Narežite mortadelu na kockice od 2 cm. Kockice mortadele i mesnog doručka prvo umočite u istučeni bjelanjak a potom uvaljajte u prezle. Frigajte ih u tavi da budu do pola uronjeni u ulje. Okrećite ih da požute jednakomjerno sa svih strana. Osušite ih od ulja na kuhinjskom papiru.

Lažni fondue od sira
U maloj tavi na žličici maslaca popržite jednu fetu sitno kosane škalonje. Dok se to prži u šalici promiješajte 5 g brašna sa hladnim mlijekom i dodajte smjesu u tavu. Kad zakuha kuhajte još jednu minutu neprestano miješajući pa dodajte trokutiće topljenog sira. Kad se sve lijepo rastopi dodajte žutanjak i kuhajte još 30 sekundi. Posolite.

Lažni fondue od sira

Na tanjuru poslužite pohane kockice i na njega položite malu šalicu u koju se ulili fondue. Poslužiti uz kisele krastavce ili još bolje ukiseljene kapulice. Jednu fetu mesnog doručka nisam pohao na kockice nego onako kako se to nekad delalo, da ima oblik pljeskavice.

Pohani mesni doručak sa lažnim fonduom od sira

Jelo je iznenađujuće dobro i potvrđuje staro pravilo da pohanje i od džona može napraviti pravu deliciju.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Previous post:

Next post: